službeni internet portal Općine Brestovac

Utorak, 29 Listopad 2013 16:35

18. Izložba jabuka - Dani jabuka Požega 2013

danijabuka18-1Na 18. Izložbi jabuka i voćnih prerađevina Dani jabuka Požega 2o13., održanoj 25. i 26.listopada u Požegi, sudjelovala su 63 izlagača iz 6 hrvatskih županija. S područja općine Brestovac, uzgoj i prodaju jabuka, proizvodnju prirodnog soka i čipsa od jabuke, te uslužnu proizvodnju soka i sušenja voća, predstavilo je Voćarstvo Boić iz Skenderovaca.

Po riječima vlasnika Mislava Boića, na plantaži površine od 3,4 ha uzgajaju se sorte Idared, Cripps Pink, Jonagold, Zlatni delišes i Granny Smith, a ovogodišnja proizvodnja procjenjuje se na 150 tona.U uslužnoj djelatnosti očekuje se prerada od oko 200 tisuća kilograma.

Tvrtka se kvalitetom proizvoda nametnula tržištima Dalmacije, Primorja, Zagreba i Slavonije.

Na Danima jabuka izlagalo je i OPG Vinković iz Požege, s proizvodnjom  od 35 tona s oko 2 ha vlastitih površina u Orljavcu. OPG raspolaže i s hladnjačom kapaciteta 25 tona.

danijabuka18-2Dani jabuka održani su u organizaciji Poljoprivredno savjetodavne službe Podružnice Požeško slavonske županije, Veleučilišta u Požegi i Udruge Zlatna dolina.

U okviru izložbe održani su brojni stručni skupovi, dok je za posjetitelje organizirano niz degustacija i nagradnih igara. Skup je svečano otvorio požeško- slavonski župan, Alojz Tomašević, najavljujući da će se ova najstarija izložba jabuka u Hrvatskoj, dogodine održati u puno većem prostoru i to na požeškom Veleučilištu. Uz brojne pokrovitelje održavanje Dana jabuka potpomogla je i općina Brestovac.