Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 02:00

Akcija Daranovčani za Daranovce

Drugoj radnoj akciji, održanoj u nedjelju,12.listopada, odazvalo se 40-tak stanovnika Daranovaca. U akciji pod nazivom Daranovčani za Daranovce raskrčen je prostor oko trafo stanice, mještani su duž cijelog mjesta rezali, uklanjali i odvozili granje s drveća uz prometnicu, sanirana je brana iznad sela i započeli su radovi na obnovi fasade Društvenog doma. Nastavljeni su i radovi na izgradnji ljuljački i koša na mjesnom dječjem igralištu.

U prvoj akciji, održanoj tjedan ranije, 30-tak stanovnika radilo na čišćenju okoliša uz prometnicu i košnji trave i raslinja ispred okućnica.

Akcije, na poticaj nekolicine mještana, provode se u organizaciji Mjesnog odbora, dok su neophodan repromaterijal osigurali Općina Brestovac i sami mještani. Karlo Jurak, predsjednik Mjesnog odbora izuzetno je zadovoljan interesom i odazivom mještana, posebno jer će u sljedeća dva tjedna biti provedene još dvije akcije.

U sljedeću nedjelju 19.listopada nastavljaju se radovi na dječjem igralištu i obnovi fasade Društvenog doma, dok je u planu kod trafo stanice iskopavanje temelja za postavljanje spomen obilježja hrvatskom branitelju Draženu Kufneru. Organizatori imaju planove i za proljeće iduće godine, kada bi se kod brane iznad sela trebala postaviti sjenica, urediti prilaz do Križa na brdu iznad Daranovaca, te nasuti lokalne puteve.

Iako se akcija provodi nedjeljom, a radove obavljaju većinom mlađi stanovnici, potrebno je istaknuti, da se preko tjedna u radove na uređenju okoliša uključuju i mještani starije životne dobi. Sudeći po odazivu i volji, akcija Daranovčani za Daranovce, aktivirala je gotovo cjelokupno stanovništvo na uređenju i uljepšavanju naselja  u potpunosti postižući svoj cilj.

Barem na trenutak, zajedništvom su zaboravljene  životne poteškoće, prevladane starosne i političke razlike. I sam Irenej Kitanović, jedan od pokretača i nositelja akcije, koji realizaciju pomaže vlastitim sredstvima, iznenađen je interesom i voljom stanovnika, uz tvrdnju da je samo trebalo pokrenuti ljude.

U današnjici, kada se sve vrti oko materijalnih sredstava, ovo je svakako rijedak primjer dobrovoljnog rada na boljitku života i življenja u ljepšem okolišu.