Zamjenik župana Ferdinand Troha u Brestovcu: Ovo je Osnovna škola na ponos županije


Ponedjeljak, 23 Svi 2016

Na proslavi Dana škole Dragutina Lermana, Troha je izjavio da se radi o školi na ponos Požeško slavonskoj županiji. Škola je nagrađena za najljepši školski vrt u kontinenalnoj Hrvatskoj, a učenička zadruga Cucurbita, kao najbolja u županiji sudjelovat će na državnoj smotri zadruga u listopadu u Zagrebu. Ovdje u Brestovcu se marljivo radi,  kroz sve oblike izvanrazredne nastave, od rada kroz dječji folklor i glazbene sekcije, a posebno što omogućuje značajniji utjecaj na boljitak društvenog života u Općini Brestovac. Ovo je pravi primjer da se radi o školi centra izvrsnosti, a županija će u okviru svojih mogućnosti materijalno podržati daljnje projekte ove škole, izjavio je Troha.

U prigodnom svečanom programu nastupili su predškolci, mali i veliki folklor, dramske skupine, istaknuti pojedinci, učenici Područnih škola iz Ivandola, Zakorenja, Pavlovaca i Skenderovaca, te tamburaši uz veliki folklorni ansambl.
Ove godine predstoji rekonstrukcija krova iznad starog dijela škole sa zamjenom vanjskih prozora i izolacijom vanjskim zidova. Projekt vrijedan 1.43 milijuna kuna financiran je 60 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 30 posto od strane Ministarstva graditeljstva i deset posto od strane Požeško-slavonske županije. Projekt je odobren na natječaju Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama za odgoj i obrazovanje. - Ovo je pilot projekt kojim ćemo osigurati 20 godina moderne školske infrastrukture za svih osam razreda osnovne škole.

Projektnu dokumentaciju radio je Domagoj Stojaković, arhitekt i naš bivši učenik, a financiranje projekta, uz već navedene, pomogla je i Općina Brestovac, uglavnom oko potrebnih certifikata koji su koštali 35 tisuća kuna. Puno nam je pomogla i Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije, rekao je ravnatelj Ante Majnarić.

U posljednjih nekoliko godina broj učenika je stabilan ponajviše zahvaljujući programima države koja je poticala naseljavanje mladih obitelji na područjima od posebne državne skrbi. Nažalost, u posljednje vrijeme, uslijed ekonomske situacije, sve više bilježimo iseljavanje obitelji s djecom u Austriju i Njemačku. No, za razliku od velike većine drugih sredina, kod nas je broj učenika ostao na razini od prethodnih godina, što očekujemo i u predstojećim godinama, izjavio je ravnatelj Majnarić.