Osma smotra folklora "Dođi diko večeras na sijelo" - u Brestovcu plesalo i sviralo 250 folkloraša iz 6 KUD-ova


Utorak, 14 Lipanj 2016

Šest kulturno umjetničkih društava, nastupilo je  u Brestovcu, na tradicionalnoj smotri folklora okupivši 250 sudionika iz Hrvatske. U organizaciji KUD Berda iz Brestovca, osma smotra održana je u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Lermana.

U ime pokrovitelja sudionike smotre je pozdravio  zamjenik načelnika Jozo Buće, naglašavajući kako Općina Brestovac njeguje i podržava ovakve manifestacije  i svake godine iz proračuna, u skladu s mogućnostima, izdvaja ipak značajnija sredstva za održavanje kulturne baštine. Smotru je otvorio požeško slavonski župan Alojz Tomašević, izjavivši da s ovakvim smotrama prijećimo da nestanu tradicija i običaji Slavonije. Drago mi je vidjeti  u Brestovcu veliki broj mladih koji jamče ostanak i opstanak kulturne baštine, budući da Slavonija uvijek ima što reći.
U cjelovečernjem programu, pjesme,plesove i običaje svoga kraja predstavili su KUD Stjepan Šajnović iz Osekova, KUD Voćin, Tamburica iz Velimirovca, Šokadija iz Batrine i KUD Bektež.

Domaćini, KUD Berda, predstavio se pjesmama i plesovima požeške kotline pod nazivom Idem selom, u koreografiji Vesne Valentić i voditelja tamburaške sekcije Antonija Berača.Po riječima predsjednice Danijele Grgić, društvo okuplja četrdesetak folkloraša i tamburaša, starije dobi i podmlatka. Uskoro ih, 18.lipnja ,očekuje  nastup na smotri u Batrini, potom na državnoj završnici folkora u Čakovcu, te na Aurea festu u Požegi. Društvo će u povodu sv.Nikole,tradicijski i ove godine organizirati manifestaciju S pjesmom u susret Božiću.

I ovoga puta, nastup društava u kojem su se predstavili se pjesmama, plesovima i običajima svoga kraja, pobudio je veliki interes stanovnika općine, pa je školska dvorana Osnovne škole Dragutina Lermana i ovoga puta bilo popunjena brojnim poklonicima folklora.

Tekst i snimci Zdravko Tadić