DEVETA SMOTRA FOLKLORA U BRESTOVCU DOĐI DIKO VEČERAS NA SIJELO


Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017

Šest Kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i dječji folklor osnovne škole Dragutina Lermana nastupilo je na tradicijskoj, već 9.Smotri folklora u Brestovcu pod nazivom Dođi diko večeras na sijelo. U organizaciji KUD Berda, deveta smotra folklora započela je mimihodom sudionika u školskoj športskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Lermana, a nastavila se nastupom svakog pojedinog društva.

Smotra, na kojoj su se društva predstavila pjesmama,plesovima i običajima svoga kraja, pobudila je veliki interes stanovnika općine, pa je školska dvorana bila dobrano popunjena poklonicima folklora . U ime pokrovitelja smotru je svečano otvorio načelnik Općine Brestovac, Zdravko Mandić, a na dobrom odazivu KUD-ova i pomoći pokrovitelja, zahvalila se predsjednica KUD Berda, Danijela Grgić. Tom prigodom zahvalila se načelniku koji je omogućio nabavku novih nošnji, koje su u trajnom vlasništvu Berde.

U dvosatnom programu nastpili su KUD Dukati iz Svinjarevaca, KUD Drežnik, Dukat iz Vladislavaca, KUD Slavonija Đurđanci, KUD Orljava iz Pleternice, te pored domaćina KUD Berde, dječji Tamburaški orkestar KUD Berde, kao i dječji folklor Osnovne škole Dragutina Lermana.

Čestitajući na postignućima, u prigodi otvorenja načelnik Zdravko Mandić naglasio je da općinska vlast svakako treba sudjelovati u razvoju i očuvanju kulturne baštine, čuvanje običaja i tradicijske kulture. Suradnja s Berdom nikada nije bila upitna i mi ćemo kao i do sada pomagati rad ovog amaterskog društva.

Društvo djeluje od 1996.godine,a u tri sekcije pjevačku, plesnu i tamburašku okuplja 60-tak članova. Godišnje sudjeluje na 20-tak smotri u Hrvatskoj i BiH, pa su tako ove godine nastupili u Županji, Pleternici, Osijeku, Kaptolu, Cerniku, županijskom Mozaiku, Čačincima,Kaptolu i Drežniku, a očekuje ih i sudjelovanje na smotri u Petrijevcima.

Iz godine u godinu društvo okuplja sve više članova uz potporu potmlatka iz Osnovne škole Dragutina Lermana, a zahvaljujući stručnom radu postiže sve bolje rezultate.