3.HUMANITARNI MEMORIJALNI TURNIR- ANICA KRIŠTOFEK U SKENDEROVCIMA


Utorak, 25 Srpanj 2017

Pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, Grada Požege i Općina Velike, Kaptola i domaćina Općine Brestovac, u Skenderovcima je održan Treći humanitarni memorijalni turnir Anica Krištofek, na kojem se u malom nogometu i odbojci na pijesku natjecalo nekoliko stotina natjecatelja iz Općine Brestovac i susjednih općina i gradova. Sav prihod s dvodevnog turnira namijenjen je obnovi Župe svete Ane u Skenderovcima.

Prvi turnir upriličen je nakon što je  u prometnoj nesreći kod Benkovca smrtno stradala Anica Krištofek (52), učiteljica u Područnoj školi Osnovne škole Dragutina Lermana u Skenderovcima, a iza hraniteljice obitelji ostalo je troje djece teškog materijalnog položaja. Drugi turnir bio je namijenjen obitelji Hlebec koja je u nevremenu ostala bez krova i smještaja.

Sudeći po interesu i ovaj turnir pokazao je huminarno djelovanje ne samo stanovnika Skenderovaca već i šire. Ovoga puta sredstva su usmjerena za obnovu crkve svete Ane izgrađene 1795.godine, a djelomično obnovljene 1995. Pored fasade za obnovu crkve potrebno je riješiti vlagu, i narušenu statiku, pa je za rujan ovisno o prikupljenim sredstvima najavljena drenaža okolice terena čime bi se u značajnoj mjeri umanjila vlaga, rekao je dosadašnji župnik Saša Paveljak, koji će  odlukom biskupa za dva tjedna biti premješten u  župu u Lužanima.

Na otvorenju memorijala predsjednik Vijeća Općine Brestovac Tomo Vrhovac istakao je da je Općina turnir pomogla s izgradnjom rasvjete i uređenja igrališta za mali nogomet i odbojku na pijesku. Ujedno, Vrhovac je najavio i energetsku obnovu Područne škole Osnovne škole Dragutina Lermana u Skenderovcima i Pavlovcima u vrijednosti od 760 tisuća kuna, koja bi trebala započeti početkom rujna ove godine. Sredstva za uređenje fasade i izmjene stolarije osigurao je u 85% iznosu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će se preostalih 15% osigurati iz sredstava proračuna Požeško slavonske županije.

Na nogometnom turniru natjecalo se 13 momčadi iz Sulkovaca, Požege, Skenderovaca i okolnih mjesta. Za sudjelovanje svaka ekipa uplatila je po stotinu kuna, a iako je to manje važno pobjedila je domaća ekipa iz Skenderovaca. Uz uplatu od 5o kuna na odbojkaškom turniru natjecalo se dvadesetak ekipa.