ZAPOČELA KATASTARSKA IZMJERA U K.O DARANOVCI I ZAKORENJE


Ponedjeljak, 18 Rujan 2017

ZAPOČELA KATASTARSKA IZMJERA U K.O DARANOVCI I ZAKORENJE

VRLO ZNAČAJAN PROJEKT OPĆINE BRESTOVAC VRIJEDAN OKO 4 MILIJUNA KUNA


Na Zboru građana u Mjesnim odborima Daranovci i Zakorenje, predstavljen je projekt katastarske izmjere, koji su pokrenuli Općina Brestovac i Državna geodetska uprava. Na Zboru građana u Daranovcima,kojem se odazvalo sedamdesetak vlasnika poljoprivrednih i vlasnika objekata, načelnik Općine Zdravko Mandić istakao je da se radi o kapitalnom projektu, u vrijednosti od 3.865.525  kuna , od kojih je Općina Brestovac osigurala 50 % sredstava, dok će Županija Požeško slavonska sudjelovati s 10%, a Državna geodetska uprava s preostalih 40.


Općina Brestovac, jedna od malobrojnijih u Hrvatskoj koja provodi katastarsku izmjeru, već je 2005. godine provela izmjeru u k.o. Brestovac, Nurkovac, Završje i Dolac, a 2016.g je završena izmjera u k.o.Jaguplije i Skenderovci na 994 hektara u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, od kojih je iz općinskog proračuna izdvojeno nešto manje od 1,5 milijuna kuna.


Po riječima pročelnika Područnog ureda za katastar, Ivana Mikšika, izmjerom će se uskladiti stvarno stanje vlasništva na površini od tisuću i dvjesto hektara, od kojih 742 s 1.881 česticom, na području k.o. Daranovci, a 610 ha na 1.852 čestice na području k.o Zakorenje.


Ono, što je najvažnije za korisnike i vlasnike, provedba projekta je besplatna, a jedini trošak je obilježavanje međa parcela. Po sadašnjem modelu, cijena izmjere svakog vlasnika stajala bi oko 14,5 tisuća kuna, za parcelizaciju 4,5, za upis kuće 3,6, za geodetsku obradu 4,5 tisuća kuna i za ZK  postupak dodatnih 2 tisuće kuna, a ovo je prigoda da se sve riješi besplatno, rečeno je na skupu u Daranovcima.

Prvo što slijedi predstojećih dana je omeđivanje, nakon toga prikupljanje podataka o vlasnicima, slijedi mini izlaganje,a potom javno . Cjelokupni projekt trebao bi završiti u roku od dvije godine,  prve pozive vlasnici ili koji to još uvijek nisu, a  mogu biti, trebaju očekivati ubrzo. Najbolje rješenje za dobivanje rješenja svakako su dobrosusjedski odnosi budući da površinu parcele trebaju usaglasiti susjedi, vlasnici ili korisnici graničnih parcela.
Ovo je jedinstvena prilika, bez potrošene kune utvrditi stvarno stanje i vlasništvo, posebno ističući da će Općina Brestovac i država izdvojiti oko tisuću i 3oo kuna po svakoj parceli.