IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA OGRANKA BRESTOVAC


Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018

Na Skupštini, članovi su još jednom potvrdili odluku da se 22.listopada proglasi Danom branitelja Općine Brestovac. Odluka je temeljena na podatku da su prije 28 godina branitelji Brestovačke 6.Bojne primili prvo naoružanje tadašnjeg Kriznog stožera Općine Požega. 1990.godine 35 odlučnih i hrabrih branitelja s područja Općine primilo je naoružanje (kalašnjikove) započinjući borbu protiv znatno bolje naoružanog neprijatelja.

Odavde je krenuo otpor i pobjeda branitelja u oslobođanju Hrvatske, naglasio je na skupu župan Alojzije Tomašević. Županija će i nadalje, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati aktivnosti ove Udruge, dodao je Tomašević.

I ovom prigodom istaknuto je da se  glavna logistička baza nalazila se u Brestovačkoj šumi na mjestu zvanom Kuzma u zgradi Šumarije, gdje se provodila obuka dvjestotinjak boraca postojbe.
Kroz svoj ratni put i osnivanje Hrvatske vojske 6.Bojna je doživjela niz preustroja. Ustrojem Zbora narodne garde, brestovačka dobrovoljačka postojba iz pričuvnog sastava MUP-a prelazi u pričuvni sastav ZNG, kao 4.četa 4.bataljuna 108. brigade Slavonski Brod, da bi po osnivanju  u listopadu 1991.godine prešla u 123.brigadu kao 3.četa 2.bataljuna.

Udruga obilježava i sudjeluje na niz manifestacija u obilježavanju značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, rekao je predsjednik Ogranka Mirko Sajfert, najavljući još jedno uspješno sudjelovanje na 13. Županijskim sportskim igrama u Čaglinu.