Sedma smotra folklora u Brestovcu


Srijeda, 20 Svi 2015

Šest kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske,nastupilo je 17.svibnja u Brestovcu, na tradicionalnoj smotri folklora. U organizaciji KUD Berda iz Brestovca, sedma smotra započela je mimohodom sudionika kroz Brestovac, nastavila se skupnim nastupom u središtu mjesta,a završila u školskoj športskoj dvorani, predstavljanjem postignuća svakog pojedinog društva.

I ovoga puta, nastup društava u kojem su se predstavili se pjesmama, plesovima i običajima svoga kraja, pobudio je veliki interes stanovnika općine, pa je školska dvorana Osnovne škole Dragutina Lermana i ovoga puta bilo popunjena poklonicima folklora.

U ime pokrovitelja sudionike smotre je pozdravio  načelnik Općine Brestovac, Zdravko Mandić, a na dobrom odazivu KUD-ova i pomoći pokrovitelja, zahvalio se predsjednik KUD Berda, Vlado Franjo Klarić. Pod pokroviteljstvom Požeško slavonske županije, Dođi diko večeras na sijelo svečano je otvorila, viša savjetnica za kulturu županije, Ana Pirović.

U cjelovečernjem programu, pjesme,plesove i običaje svoga kraja predstavili su KUD Šijaci iz Biškupaca, Poljadija iz Grabarja, Graničar iz Lužana, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice i KUD Mostanje iz Karlovca

Za razliku od prijašnjih godina ovoga puta domaćin KUD Berda,uz uobičajenu folklornu ,pjevačku i tamburašku postavu,  predstavio se i s dvije skupine folkloraša i tamburaša podmlatka, koji velikom većinom čine  učenici Osnovne škole Dragutina Lermana.