službeni internet portal Općine Brestovac

Povijest školstva

Osnovna škola Dragutina Lermana, Brestovac

Počeci školstva datiraju iz 1775. godine kada je ukazom Marije Terezije u Brestovcu otvorena vjerska škola koja 1861. godine prelazi u opću pučku školu. Prvi zapisi o djelovanju i radu osnovne škole u Brestovcu datiraju iz 1860. godine kada je u njoj upisan 101 učenik u četiri razreda. Sve do 1927. godine, nastava se izvodi po privatnim kućama, a 1928. godine kupljenje dvorac od dr. Mije pl. Rajnera za potrebe škole.
Do II. svjetskog rata provodi se četverogodišnje školovanje i tijekom tog razdoblja u školi su djelovala 3-4 učitelja. Tijekom II. svjetskog rata škola je redovno radila s jednim učiteljem. Poslije II. svjetskog rata škola se postepeno razvija: od četverogodišnje postaje šestogodišnja. Od 1957. godine provodi se osmogodišnje školovanje, te škola postaje eksperimentalna.

1962. godine školi u Brestovcu pripojene su  šestogodišnje škole iz Ivandola i Pavlovaca, koje su do tada bile samostalne. Iste su godine pripojene i škole Zakorenje i Skenderovci. Školske godine 1964./65. školi u Brestovcu pripojena je osmogodišnja škola iz Jeminovca. Područje škole Brestovac time obuhvaća 22 sela (naselja). Broj učenika se povećavao i roditelji 1964. godine pokreću inicijativu za gradnju nove škole. Tek 1982. godine otkupljeno je zemljište za školska igrališta i pokreće se projekt izgradnje škole. Intenzivna gradnja počinje  1986. godine, te je iste godine izvršeno organizacijsko pripajanje škole Orljavac školi Brestovac, jer su demografski pokazatelji upućivali na znatno smanjenje broja učenika na području Orljavca.

Zgrada škole u Brestovcu dovršena je 1991. godine, te je započela s radom školske godine 1991./92. 14. svibnja 1991. godine na osnovu odluke Skupštine općine Požega škola u Brestovcu dobiva ime Osnovna škola Dragutina Lermana prema znamenitom požeškom istraživaču afričkog kontinenta.
2004. godine škola ulazi u projekt izgradnje dvodijelne školske športske dvorane i učioničkog prostora. Dugotrajni uloženi napori 2008. godine rezultirali su ulaskom u program Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čelu s ministrom u Vladi Republike Hrvatske Petrom Čobankovićem, dipl. ing. polj. koje je financiralo 80 % izgradnje dvorane, a Općina Brestavac na čelu  s načelnikom gospodinom Zdravkom Mandićem. ing. el. 20 % sredstava za izgradnju dvorane.

12. ožujka 2008. godine postavljen je kamen temeljac novoj školskoj športskoj dvorani i učioničkom prostoru. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je Preuzvišeni otac, prvi požeški biskup monsinjor dr. Antun Škvorčević, koji je blagoslovio temelje dvorane i mještane Brestovca, te izaslanici Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnici, članovi Općinskog poglavarstva na čelu s načelnikom Općine gospodinom Zdravkom Mandićem i svi stanovnici Brestovca.

Povelja koja je uzidana u temelje školske športske dvorane:

POVELJA
Godine Gospodnje 2008., mjeseca ožujka, 12. dana, 17. godine od uspostave samostalne hrvatske države, u vrijeme njezinog drugog predsjednika Stjepana Mesića, nositelja državne izvršne vlasti dr. Ive Sanadera i prvoga požeškog biskupa Antuna, u nazočnosti učenika, učitelja, mještana naselja cijelog školskoga područja i uzvanika, bi po ministru u Vladi Republike Hrvatske, poštovanom gospodinu Petru Čobankoviću, a uz nazočnost mjesnog načelnika Zdravka Mandića i školskog ravnatelja Ante Majnarića, te župnika Franje, položen kamen temeljni nove športske dvorane, najvećeg zdanja u Brestovcu i cijeloj brestovačkoj općini.
Kamen temeljni i blagoslov sretnog početka rada obavi presvijetli gospodin, Preuzvišeni Otac, požeški biskup dr. Antun da bi se kroz onoga koji je ljubav sama, iskazala općehrvatska solidarnost i kao čin pravde, čin potrebitima i skrb za njih.
Svjetlo znanja, vještina i ljudskih vrijednosti tako će na najljepši način, pomognuto providnošću Gospodnjom, u ovom općinskom, županijskom i sjevernohrvatskom ozemlju, dobiti još jedan prostor za postignuća tjelesna i duhovna po kojima će se i ova školska sredina u najskorije vrijeme približiti najrazvijenijima koje ćemo po stvaralačkim djelima prepoznavati.

Da uzalud ne bude trud graditelja, neka milosni Gospodin bude u pomoći kako bi se uspješno, svrhovito, djelotvorno i skladno, što prije Kamen temeljni povezao s Kamenom zaglavnim.

Preuzvišeni Otac, požeški biskup: dr. Antun Škvorčević
Ministar: Petar Čobanković, dipl.ing.polj.
Ravnatelj škole: Ante Majnarić, prof.  
Načelnik Općine Brestovac: Zdravko Mandić, ing. el.


DSC_0153

12. svibnja 2009. godine svečano se otvora školska športska dvorana, a svečanosti su  prisustvovali ministar u Vladi Republike Hrvatske gospodin Petar Čobanković, dipl. ing. polj., Preuzvišeni Otac, prvi požeški biskup monsinjor dr. Antun Škvorčević, saborski zastupnici, župan, dožupan, općinsko poglavarstvo na čelu s načelnikom Općine gospodinom Zdravkom Mandićem, te ostali uvaženi gosti.
Učionički prostor (kat školske športske dvorane) svečano je otvoren 21. rujna 2009. godine i tada škola prelazi u rad u jednoj smjeni.

Dvodijelna dvorana sastoji se od 1600 m²  zatvorenog prostora, a učionički prostor sastoji se od 700 m² zatvorenog prostora, što ukupno čini 2300 m² novog zatvorenog prostora koji je spreman za korištenje.

Donji dio dvorane sastoji se od velike i male dvorane sa svlačionicama, kabinetima i školskom ambulantom, a gornji dio sadrži kuhinju s blagovaonicom, uredske prostore, zbornicu, školsku knjižnicu, četiri učionice i prostor za predškolu.
Prelaskom u jednosmjenski rad od 22. rujna 2009. godine osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu postaje prva škola u požeško-slavonskoj županiji koja radi u jednoj smjeni. Danas osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu ima 51 zaposlenog djelatnika, a pohađa ju 330 učenika.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.