službeni internet portal Općine Brestovac

Petak, 06 Lipanj 2014 10:06

Još jedan uspjeh učeničke zadruge iz Brestovca

uspjeh ucenicka zadrugaNa državnoj smotri učeničkih zadruga, održanoj od 23-25.svibnja u Zagrebu, za najproizvod proglašeno je bučino ulje Učeničke zadruge Cucurbita, Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca. Veliki je to uspjeh budući da je na državnoj smotri sudjelovalo 59 učeničkih zadruga iz Hrvatske, a među 6 izabranih najproizvoda, najkvalitetniji je bilo bučino ulje Cucurbite.
Uz stotinjak učenika, voditeljicu Maju Davidović, te veliko zalaganje Danijele Pijević i Ivane Bešlić, obnovljena zadruga djeluje od 2o11.godine, kroz 6 sekcija, od voćarske i povrtlarske, vrta, ljekovitih pripravaka, pa do kreativne sekcije.

Buča se u suradnji s tvrtkom Grbić iz Požege sije na pola hektara, dok je suradnji s uzgajivačem Mirkom Veićem iz Mihaljevaca posađen  mladi voćnjak s nasadima starih sorti jabuka, krušaka i šljiva. Udruga, sa svojim eko proizvodima često sudjeluje na raznim manifestacijama, a posljednje je bilo izlaganje na 13.manifestaciji Požega-zdravi grad.

Jedno od priznanja stiglo je prošle godine kada je, u okviru natječaja HRT- Slušaj kako zemlja diše, školski vrt Osnovne škole svrstan među najuređenije u Hrvatskoj. Da je djelovanje uspješno, potvrđuje i podatak o 52 tisuće kuna, ostvarenih iz natječaja Ministarstava RH i Općine Brestovac, za programe aktivnosti na uređenju okoliša i djelovanju zadruge.

Priznanje za najproizvod samo je potvrdilo brojne uspjehe djelatnika i učenika Osnovne škole, izjavio je u prigodi obilježavanja Dane škole, ravnatelj Ante Majnarić, koji je tom prigodom na tradicionalnoj priredbi uručio priznanja učenicima, sudionicima na državnim natjecanjima, kao i onim koji su svih 8 godina školovanja polučili uspjeh s odličnim.

Osnovnu školu Dragutina Lermana ove školske godine pohađalo je 310 učenika, od kojih 11 u Područnoj školi u Zakorenju, 12 u Ivandolu, 23 u Skenderovcima i 32 u Pavlovcima.