Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2016 02:00

ŽUPAN TOMAŠEVIĆ POSJETIO IVANDOL, ŠKOLU U BRESTOVCU I SKENDEROVCIMA

Obnova društveno-vatrogasnog doma u Ivandolu, energetska obnova zgrade matične Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu i temeljita obnova zgrade područne škole u Skenderovcima tri su velike investicije za Općinu Brestovac, površinom i brojem naselja jedne od najvećih, ali ne i po broju stanovnika. Tri spomenute lokacije danas je posjetio župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, te domaćinom načelnikom općine Zdravkom Mandićem.

 
Ovi radovi u Općini Brestovac dokaz su da Požeško-slavonska županija s općinama i gradovima pronalazi mogućnosti pribavljanja sredstava od europskih  fondova i ministarstva, te vlastitim proračunima, kako bismo podigli standard u školama. Radimo kontinuirano i u drugim  mjestima – rekao je župan Tomašević, naglasivši je Županija uspjela privući dio sredstava za ovakve investicije. – To je pokazatelj da ne mirujemo, nego da sve poteškoće ipak rješavamo. Briga za standard djece i radne uvjete neće nikada stati. Naš cilj je uvesti jednosmjensku nastavu, a dalje ćemo se boriti s vjerom da će se negativni trend smanjenja broja djece prekinuti – dodao je i posebno istaknuo kako će se nastaviti boriti protiv gašenja područnih škola, bez obzira što ih pohađa samo nekoliko učenika.

Dom u Ivandolu koristi DVD Ivandol i cijeli Mjesni odbor za sve društvene potrebe. Temeljitom obnovom u vrijednosti od 550.000 kuna poboljšat će se bitno njegova funkcija. Od ukupnog iznosa općinski proračun sudjeluje s 350.000 kuna. – Svake godine obnavljamo po jedan društveni dom u Općini. Prošle godine to je bio dom u Jaguplijama, ove Ivandol, a za sljedeću ćemo još vidjeti koji slijedi – rekao je Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.


Na zgradi OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu poboljšava se energetska učinkovitost. Kako je rekao Ferdinand Troha, zamjenik župana, investicija se financira preko  Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva u ukupnoj vrijednosti od oko 630.000 kuna. U područnoj školi u Skenderovcima   obavljena je cjelokupna adaptacija unutarnjeg prostora, izmjena svih slojeva poda,  pregradnih zidova sanitarnih čvorova, s kompletnim uređenjem, što u vrijednosti od preko 230.000 kuna cijelosti financira županijski proračun iz decentraliziranih sredstava. Školu ovdje pohađa dvadesetak učenika iz Skenderovaca i susjednih Jagulija. Sada će imati na raspolaganju dvije učionice i vrlo suvremene uvjete rada.

IZVOR: POŽEŠKI DNEVNIK