26.OBLJETNICA OSNIVANJA BRESTOVAČKE 6.BOJNE NA BAZI KUZMA- BRESTOVAČKA SATNIJA MOŽE BITI PONOSNA NA DOPRINOS U STVARANJU HRVATSKE VOJSKE I OSLOBAĐANJA DOMOVINE


Petak, 30 Lipanj 2017

Samo obilježavanje 26.obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku palim hrvatskim braniteljima u Brestovcu. Paljenjem svijeća poginulim braniteljima počast su odali predstavnici Općine Brestovac,predstavnici Udruge Hrvatski redarstvenik, predstavnici 121.brigade Zbora narodne garde iz Nove Gradiške, 123.brigade, te članovi obitelji poginulih branitelja.

S ponosom mogu reći da su pripadnici 6.Bojne važili za dobre borce, dočasnike, časnike, zapovjednike i ljude,u koje se moglo pouzdati u svakom trenutku i koji su na svojim dužnostima i zadaćama dali najveći mogući doprinos u stvaranju Hrvatske vojske i oslobađanju Domovine, izjavio je u prigodi 26.obljetnice osnivanja 6. brestovačke Bojne, predsjednik UDVDR Ogranka Brestovac, Mirko Sajfert.

Po osnivanju, u brestovačku satniju javio se veliki broj stanovnika Brestovca i okolice, koji su vlastitim oružjem držali bojišnicu od Ivandola, Deževaca i Orljavca do repetitora na Psunju. Brestovčani u rujnu 1991. sudjeluju u oslobađanju Vojarne u Požegi, a nakon formiranja 123. brigade u oslobađanju tadašnje Općine Pakrac i četničkih uporišta na Zvečevu i Bučju.

Glavna logistička baza nalazila se u Brestovačkoj šumi na mjestu zvanom Kuzma u zgradi Šumarije, gdje se provodila obuka dvjestotinjak boraca postojbe,naglasio je Sajfert.

Kroz svoj ratni put i osnivanje Hrvatske vojske 6.Bojna je doživjela niz preustroja. Ustrojen Zbora narodne garde, brestovačka dobrovoljačka postojba iz pričuvnog sastava MUP-a prelazi u pričuvni sastav ZNG, kao 4.četa 4.bataljuna 108. brigade Slavonski Brod, da bi po osnivanju u listopadu 1991.godine prešli u 123.brigadu kao 3.četa 2.bataljuna.

Pripadnike je pozdravio načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić i sam brestovački dragovoljac naglasivši da je po odlasku u borbu vladalo čvrsto zajedništvo , koje se nažalost danas u političkom vrhu izgubilo. Izuzetno smo ponosni na 6. Bojnu koja se dokazala u najtežim trenucima Domovinskog rata, istakao je Mandić.

Tajnik Udruge 121.brigade iz Nove Gradiške Krešimir Baković istakao je da je njihova brigada prošla gotovo isti put kao i požeška.No, upitao se što nam se događa da nam se rugaju sa zastavom i himnom, a mi šutimo.Oni s druge strane i nadalje rade po svom memorandumu i toga je dosta.

Skupu su nazočili i zamjenik gradonačenika grada Požege Ferdinand Troha, Jure Rotim predstavnik Udruuge hrvatski policajac, te Anto Bagarić bivši predsjednik Kriznog stožera., pitajući se gdje smo danas, budući da dnevno umire desetak branitelja, a koliko je društvo danas valoriziralo ulogu branitelja u Domovinskom ratu.