KONCERT KUD-A BERDA U GRADSKOM KAZALIŠTU U POŽEGI


Ponedjeljak, 11 Studeni 2019

Idem selom,pjesma ori, naziv je koncerta kojim se Kulturno umjetničko društvo Berda iz Brestovca predstavilo poklonicima slavonske pjesme i folklora u Gradskom kazalištu u Požegi. Na dvosatnom koncertu 40-tak članova Društva izvelo je pjesme i plesove iz Požeške kotline, Posavine, Međimurja, Korduna i kola Bunjevačkog kraja.

Koreografiju je izradila Vesna Valentić Berač, dok je glazbene obrade za tamburaške izvedbe pripremio Antonijo Berač, ujedno i vokalni solist. Počimatelji su bili Dorotea Markanjević
i Marko Poletto. Na koncertu bilo je i obradi skladbi iz Dalmacije poput Konobe i Dok palme njišu grane.

Inače, Društvo je nakon prekida ponovo osnovano 1996.godine i posljednjih godina bilježi sve bolje rezultate. Godišnje, Općinu Brestovac, zastupa na dvadesetak smotri folklora diljem Hrvatske i inozemstva, a svakako treba zabilježiti nastupe na Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima.

Društvo je tradicionalno organizator folklorne manifestacije u Brestovcu pod nazivom Dođi diko večeras na sijelo, a u prosincu u prostoru Osnovne škole u povodu svetog Nikole održava se folklorno-etno priredba S pjesmom u susret Božiću. Da će KUD biti sve kvalitetniji, govori i činjenica da se ostvaruje odlična suradnja s Osnovnom školom Dragutina Lermana, budući da mladi pokazuju interes za očuvanje kulturne tradicije ovoga kraja.