službeni internet portal Općine Brestovac

Ponedjeljak, 25 Travanj 2022 10:32

10.ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK U BRESTOVCU - BOGATSTVO TRADICIJE, OBIČAJA, KULTURE I BAŠTINE

Kulturnim mozaikom prikazujemo bogatstvo kulture, običaja,tradicije i baštine, na ponos i prkos Slavonije, izjavila je u prigodi svečanog otvorenja,županica Antonija Jozić. Nakon deset godina možemo reći da je Mozaik omogućio sigurnije financiranje, usmjerevanje u radu i bolju kvalitetu rada društava,naglasio je predsjednik Kulturnih udruga županije, Mirko Ćaćić.

mozaik 02 

U ime domaćina sudionike je pozdravio načelnik Općine Brestovac,Zdravko Mandić, a u ime organizatora KUD-a Berda, predsjednica Danijela Bidlo, zahvaljujući županiji budući da je Brestovac po drugi puta domaćin.

U natjecateljskom dijelu, u kategorijama koreografiranog i izvornog folklora nastupilo je 7 KUD-ova: Orljava Pleternica,Šijaci iz Biškupaca, Ivo Čakalić iz Kaptola, Slavonija Jakšić, Seljačka sloga Prekopakra, Požeška dolina Požega i domaćin Berda. Tročlano povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture najbolje će ocijeniti za nastup na državnoj smotri: za koreografirani folklor u Čakovcu, a izvorni u Županji.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Gradska glazba Trenkovi panduri, KUD-ovi Bektež i Zavičajno društvo Rama,glazba Jakšić, Češka beseda Bjeliševac,plesna radionica Ilijane Lončar, te Udruga pisaca i slikara Matko Peić iz Požege.