Ponedjeljak, 23 Studeni 2015 01:00

Najljepši školski vrt Hrvatske u Brestovcu

Zlatnu povelju za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske, Hrvatska radio televizija dodijelila je Osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu. Da se radi o vrlo velikom uspjehu brestovačke škole govori i podatak da je na natječaju ekološko obrazovnog projekta HRT i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sudjelovalo čak 130 osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj 20.studenoga, u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt primorske Hrvatske proglašen je vrt OŠ Dr fra Karlo Balić iz Šestanovca iz Splitsko-dalmatinske županije.

Članovi povjerenstva Ivna Bućan,Astrid Horvat, Dobrila Kraljić, Vesna Cetin Krnjević i voditeljica projekta Lidija Komes, nakon obilaska svih 130 škola,od proljeća do jeseni ove godine, jednoglasno su donijeli  odluku o  pobjednicima za 2015.godinu.
Sam projekt je nastao 1994.godine na zamisao Lidije Komes, urednice emisije Slušaj kako zemlja diše Hrvatskog radija, a 2005. dodijeljena mu je nagrada Europskog saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladeži.

Ovakav uspjeh škole iz Brestovca nije slučajan, budući da iza njega stoje veliki rad, napor i upornost učenika, njihovih nastavnika kao i čelništva škole.

Brojne su aktivnosti koje provodi škola, no svakako treba izdvojiti akciju iz listopada ove godine pod nazivom parking oaza,parkirajmo meteorološku postaju. Zaklada Slagalica za tu je akciju izdvojila 13 tisuća kuna, tvrtka Ambient iz Čakovca donirala je sadnice drveća i grmlja u iznosu od 5 tisuća, tvrtka Pavić postavila je rubnike i betonske ivičnjake, tvrtka Bajić obavila je iskop zemlje i nasipanje terena agregatom, a Općina Brestovac izdvojila značajna sredstva za radove na uređenju cijelog školskog dvorišta.

Ovom svakako treba pridodati i značajne rezultate Cucurbite, najbolje učeničke zadruge u Požeško slavonskoj županiji, koja postiže i sve veće uspjehe na rizini cijele države.