službeni internet portal Općine Brestovac

Četvrtak, 30 Listopad 2014 01:00

19. Izložba jabuka i voćnih prerađevina Dani jabuka u Požegi

Na 19.Izložbi jabuka i voćnih prerađevina, održanoj 25.i 26.listopada u sportskoj dvorani Tehničke škole u Požegi, predstavilo se 66 izlagača iz 6 hrvatskih županija. Ove godine županija partner bila je Vukovarsko-srijemska, a najstariju izložbu ovakvog vida u Hrvatskoj i ove godine organizirali su Savjetodavna služba Podružnica Požeško slavonske županije i Udruga Zlatna dolina iz Požege.

S područja Općine Brestovac predstavili su se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Voćarstvo Boić iz Skenderovaca i Učenička zadruga Cucurbita Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca.

Cucurbita je predstavila eko sapuna od bučinog ulja, masti od nevena, lavande i čuvarkuće, likere,eternična ulja i ekstra djevičansko bučino ulje, koje je prošle godine na državnoj smotri učeničkih zadruga Hrvatske, u konkurenciji 59 proizvoda proglašeno najproizvodom.

Voćarstvo Boić iz Skenderovaca predstavilo se uzgojem jabuka, sorti Idared, Golden delicious,Granny smith i Pink cripson, čipsom,sokom i prirodnim octom od jabuke, kao i novim proizvodima: sokovima od jabuke i mrkve, jabuke i višnje, jabuke i cikle, te suhim šljivama.

U odnosu na prošlu godinu prinosi su bili manji za 30-40%, što se odrazilo i na lošiju kvalitetu. Nepovoljni vremenski uvjeti uz veliku količinu oborina, povećali su troškove izdvajanja za zaštitna sredstva, a time i uvećali ukupne troškove proizvodnje. S druge strane, uslijed nekontroliranog uvoza, cijena jabuke nikada nije bila niža, kao ove godine, pa se, prva klasa , otkupljuje po cijeni od 1,20 kn po kilogramu.Ukoliko troškovi berbe i klasiranja stoje 50 lipa po kilogramu, onda se uzgoj nikako ne isplati, tvrdi vlasnik Voćarstva Boić, Mislav Boić.  S 3,3 hektara vlastitih površina očekuje urod od 25-30 tona po hektaru,a u očekivanju da će ipak doći bolja vremena u gospodarstvu, na proljeće pripremaju širenje uzgoja jabuka za još jedan hektar.

Svoje proizvode u velikoj većini plasiraju s vlastitog gospodarstva, dio se plasira na tržište Zagreba, te u ljetno vrijeme na tržište Jadrana.
Dvodnevnu manifestaciju  Dani jabuka svečano je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, u nazočnosti savjetnika ministra za poljoprivredu Marka Dražetića i ravnatelja Savjetodavne službe Hrvoja Horvata. Pokrovitelji izložbe bili su Ministarstvo poljoprivrede, Požeško slavonska županija i Grad Požega, a najstariju izložbu u Hrvatskoj podržala je i Općina Brestovac.