službeni internet portal Općine Brestovac

Srijeda, 23 Listopad 2019 14:33

I OVE GODINE NA ETNO SUSRETIMA U VETOVU USPJEŠNI BRESTOVČANI

NAJBOLJE ČVARKE PRIPRAVIO MJESNI ODBOR BRESTOVAC

Ove godine na Čvarkijadi se natjecao i rekordan broj ekipa, njih 32 s čitavog područja Slavonije. Svaka ekipa imala je na raspolaganju po 20 kg leđne slanine s kožom, za potpuni doživljaj pravljenja čvaraka. Ponuda za degustaciju čvaraka brojnim posjetiteljima, ove godine gotovo 4.000 bila je odlična jer su čvarci bili napravljeni od 640 kg slanine. Stručna komisija je imala zaista težak posao, jer je najveći dio ekipa već iskusan i napravili su odlične čvarke. U komisiji su bili Ferdinand Troha, Ivo Enjingi, Zvonko Škopec, Snježana Cvitković i Šime Sušić master chef i putujući kuhar. Jedan je svakako bio najbolji, a to je čvarak ekipe Mjesni odbor Brestovac. Drugo mjesto osvojili su čvarci ŠRU „Klen“ Brestovac a treće mjesto ekipa KUD „Požeška dolina“ Požega.

Već petu godinu održava se i Olimpijada starih sportova u kojoj se natječu pojedinci i ekipe u 8 disciplina starih sportova, koje su osobito dobro prihvaćene uz članove ekipa i od brojnih posjetitelja. Posebno atraktivno je natjecanje u povlačenju užeta koje ima i polufinalno i finalno natjecanje. Pobjednici su u svim disciplinama dobili medalje i poklone organizatora. Gađanje lukom i strijelom: 2. mjesto Josip Sinčić, 1. mjesto Božo Sinčić. Trčanje u vreći: 2. mjesto Goran Pavlović, 1. mjesto Karlo Mikić, Bacanje potkove: 2. mjesto Barbara Troha 1. mjesto Slavko Mojsinović. Potezanje mosora: 2. mjesto Ivan Đurčević, 1. mjesto Andrija Đurčević, Gađanje kozlice: 2. mjesto Stjepan Kršulj, 1. mjesto Božo Sinčić. Potezanje užeta: 3. mjesto KUD „Ivo Čakalić“ Kaptol, 2. mjesto ŠRU „Klen“ Brestovac, 1. mjesto Ekipa Mjesni odbor Brestovac.

Kruna Etno susreta je svakako etno modna revija inspirirana motivima iz narodnih nošnji i stare baštine koju su pripremile učenice obrtničke škole Požega, tekstilni odjel koje su za svoje kreacije nagrađivane na državnim učeničkim natjecanjima. Posebnost ove modne revije je što sve modele kreiraju učenice, kroje i šiju također učenice, a i modele su nosile njihove kolegice učenice Obrtničke škole. Obrtnička škola za temu je imala bajku Ivane Brlić Mažuranić „Kako je Potjeh tražio istinu“. One su zajedno sa sedam kreacija Etno skupine Nade Grgić iz Busnova, inspirirane etno nošnjama, izlazile na veliku pozornicu, na kojoj su bile i natjecateljice u kategoriji izbora najljepše djevojke za udaju. One su bile obučene u stare narodne nošnje, uglavnom baka ili prabaka, a po ocjeni žirija najljepša je bila Ivana Štefančić, članica KUD „Orljava“ Pleternica. Prva pratilja postala je Magdalena Štajduhar iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, a druga pratilja je bila Helena Rutkovski, članica KUD „Berda“ Brestovac. Djevojke su uz krunu, lente, bukete cvijeća, dobile i miraz od brojnih sponzora u nakitu, odjeći i poklon paketima vina.