Srijeda, 20 Listopad 2021 12:31

NA TRADICIONALNOJ SEDMOJ ČVARKIJADI U VETOVU NAJBOLJI ČVARAK JE KUD-A BERDA IZ BRESTOVCA

U Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu održani 7. Etno susreti Požeštine i 7. Čvarkijada koje su, uz potporu brojnih sponzora, organizirali Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednik Kronika požeško-slavonska. Domaćin i pokrovitelj bio je Grad Kutjevo pa je sve prisutne u ime domaćina pozdravio savjetnik gradonačelnika Ivica Ribičić.

Inače, ekipe koje su se natjecale u pripremanju čvaraka, kao i izlagači na Šokačkom vašaru bili su iz cijele Požeštine te iz Osječko-baranjske županije. Najbolje čvarke pripremila je ekipa KUD-a „Berda” iz Brestovca, drugo mjesto osvojili su čvarci ekipe Moto kluba Tsunami iz Požege, a treće mjesto ekipa Udruge žena “Šuška” iz Osijeka. Najbolji čvarak po ocjeni posjetitelja pripremili su članovi ekipe Mjesnog odbora Brestovac.

Za najstariji uporabni predmet nagradu je osvojila mašina za mljevenje oraha stara 200 godina Etno udruge Nade Grgić iz Busnova. Najbolji liker po ocjeni komisije bio je liker od limuna i vrhova borovih iglica u šljivovoj rakiji koji je pripremila Danica Vidakušić, a najbolji domaći pekmez od šipka pripremile su žene iz Osijeka. Za najstariju nošnju staru 150 godina nagradu je dobila Danica Vidakušić iz Pleternice, a drugo mjesto za nošnju staru 120 godina Zora Andrić iz Punitovaca. Posebno je odlično primljena od posjetitelja modna revija koju je pripremila Etno grupa Nade Grgić, a reviju su nosile članice Folklornog ansambla Požega.

cvarkijada02

Veliki interes posjetitelja izazvao je i izbor za Najljepšu djevojku za udaju, a ove godine pobjedu je odnijela mlada djevojka Marija Strnak koju su za natjecanje pripremile članice KUD “Orljava” iz Pleternice. Prva pratilja ove godine bila je Diana Đebrić koju su za natjecanje pripremile članice KUD “Berda” iz Brestovca.