Utorak, 26 Listopad 2021 14:10

OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA OPĆINE BRESTOVAC

Davnog 22.listopada 1990.branitelji Općine Brestovac zadužili su 35, kod Vinka Ugrina, od 150 kalešnjikova tadašnje Općine Požega. Oružje je primilo 35 boraca iz svih područja Općine Brestovac, dok su dva branitelja imali vlastito oružje.Od tada organizirana postrojba djeluje u ilegali, da bi 28.lipnja 1991. djelovali kao pričuvni sastav MUP-a RH,kao postrojba 6.Bojne. Po osnivanju, u brestovačku satniju javio se veliki broj stanovnika Brestovca i okolice, koji su vlastitim oružjem držali bojišnicu od Ivandola, Deževaca i Orljavca do repetitora na Psunju. Brestovčani u rujnu 1991. sudjeluju u oslobađanju Vojarne u Požegi, a nakon formiranja 123. brigade u oslobađanju tadašnje Općine Pakrac i četničkih uporišta na Zvečevu i Bučju.

obljetnica02 


6.Bojna borila se hrabro i odlučno,dajući nemjerljivi doprinos obrani Hrvatske, rekao je general Zvonko Peternel, kojem se pridružio i general Alojz Tomašević, dodajući da će ustrajati na dodjeli medalje Zapadne Slavonije kao jedne od velikih uspješnih akcija 123.Brigade hrvatske vojske.

U prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja dodijeljeno je 32 zahvalnice braniteljima Općine Brestovac, kao i 5 zahvalnica posmrtno- umrlim braniteljima.

Na skupu braniteljima su se zahvalili načelnik Općine Brestovac,Zdravko Mandić, predsjednik Vijeća Općine Tomo Vrhovac i zamjenik županice Ferdinand Troha.