×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 64
Utorak, 19 Travanj 2016 02:00

U povodu Dana županije - okrugli stol o vojnoj operaciji oslobađanja zapadne Slavonije

GENERAL ZBORA U MIRU JOSIP LUCIĆ:  NEDOVOLJNO JE VREDNOVANA  NAJUSPJEŠNIJA VOJNA OPERACIJA U 1991.

Gledajući s odmakom od 25 godina zapadno-slavonsko ratište bilo je jedno od najvažnijih, ne samo za okupatorske snage, već i za Hrvatsku vojsku koja je bila još u formiranju, izjavio na okruglom stolu u Požegi, general Zbora u miru i u to vrijeme glavni zapovjednik Prve gardijske brigade Tigrovi, Josip Lucić.
Još u kolovozu 1991.godine imali smo 4 bojne u obrani Novske i 2 na novogradiškom području, nastojeći spriječiti Banjalučki korpus, koji je uz pomoć paravojnih snaga i zrakoplovstva htio Slavoniju podijeliti na zapadni i istočni dio, s ciljem lakšeg osvajanja istočne Hrvatske.
Iako je oslobađanje zapadne Slavonije bila prva i najuspješnija vojna operacija u jesen i zimu 91-ve, ne smijemo zaboraviti da je ta godina bila najteža godina Domovinskog rata, rekao je Lucić. Iako relativno mlade snage, s pješaštvom i bez težeg naoružanja, izložene nemilosrdnim napadima i puno bolje opremljenog okupatora, hrvatske snage uspjele su neprijatelju nanijeti težak poraz i osloboditi veliki dio područja Hrvatske , izjavio je Lucić.
Bez dostatne opreme i naoružanja, te brigada u formiranju, i pored neravnomjernog odnosa snaga presudila je hrabrost hrvatskog vojnika. Tigrovi su na tom bojištu pretrpjeli i najveće gubitke. Od ukupno 373 poginula na bojištu zapadne Slavonije njih 119 izgubilo je živote, dok je svaki četvrti bio ranjen,dodao je Lucić podržavajući poticaj da predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, brigadama koje su oslobodile ovo područje dodijeli medalju osloboditelja zapadne Slavonije.
Moderator okruglog stola Matko Martinić Jelčić, koji je doktorirao na temi ratišta zapdne Slavonije, motrišta je su operacije na ovom ratištu najvažnije u povijesti hrvatskog ratovanja koje u povijesti i javnosti nisu prezentirane na pravi, istiniti način.
Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, general pukovnik Slavko Barić, dodao je da je ovo hvale vrijedno okupljanje sudionika vojne operacije, koja je prethodila slavnim operacijama Bljesku i Oluji, rasčlanjujući djelovanje Hrvatske vojske 90. i 91 godine s aspektima stvaranja naraštaja snaga koje su bile spremne suprotstaviti se znatno bolje naoružanom okupatoru. Bez ove operacije ne bi bilo narastanja novih snaga Hrvatske vojske niti priznanja RH u 1992.godini, izjavio je Barić.
Na okruglom stolu u Požegi nazočili su i general pukovnici  Josip Vuletić i Slavko Barić, umirovljeni general Marinko Krešić, generali Zvonko Peternel i Kornelije Brkić, brigadiri Željko Samardžija,Krešimir Pavelić, Zdenko Farkaš , Zdravko Andabak i Željko Kalić, te bivši predsjednik Kriznog stožera Anto Bagarić.
S okruglog stola poslana je jedinstvena poruka svih sudionika i  umirovljenog generala i  požeško slavonskog župana Alojza Tomaševića, da se uspostavi medalja Zapadna Slavonija, vrijednujući na taj način doprinos svih dragovoljaca koji su se borili u vojnoj operaciji  oslobađanja zapadne Slavonije, a sama akcija dobila mjesto u povijesti kako i zaslužuje.

U povodu Dana županije