×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 64
Srijeda, 27 Travanj 2016 02:00

22. sjednica Općinskog vijeća Općine Brestovac

NAČELNIK ZDRAVKO MANDIĆ: PRINCIP FINANCIRANJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE NIJE DOBAR, TREBA GA MIJENJATI JER OVISIMO O DRŽAVNOM PRORAČUNU

I dok je 2014.godine naš najznačajniji i najstabilniji prihod od poreza na dohodak iznosio 3,6 milijuna kuna, u prošloj godini,uslijed izmjena Zakona ,ostvarili smo samo 1,8 milijuna kuna što se moralo odraziti na financiranje pojedinih kapitalnih objekata, izjavio je na sjednici općinskog vijeća Općine Brestovac, načelnik Zdravko Mandić.

Dugo godina radim (ne smijemo zaboraviti da je Mandić načelnik od osnivanja Općine 1993.godine ), no moram reći da ovakav princip financiranja nije dobar, jer postajemo ovisni o državnim sredstvima.Nemamo sigurne izvore financiranja što nas ponekad stavlja u vrlo težak položaj, rekao je Mandić. Stabilnost financiranja bi nam omogućila razvijanje projekata, a ovako ovisimo o tome koliko će država izdvojiti za kompenzaciju, koja je u nekoj jedinici lokalne samouprave relativno dobra, a u drugoj izostane.

U izvješću proračuna za prošlu godinu vidljivo je da su prihodi Općine Brestovac iznosili 7 milijuna i 439 tisuća kuna, od čega su prihodi od poreza na dohodak, imovinu i robu i usluge iznosili milijun i 862 tisuće kuna.Sam proračun povećavaju transferirana sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja su kroz dva natječaja ( Općina Brestovac bila jedna od rijetkih koja se prijavila), iznosila milijun i  932 tisuće kuna. Kroz realizirani program ugrađena su 42 sustava obnovljivih izvora energije  sustava kotlovnica na bio masu, od toga 20 fotonaponskih pretvarača, 19 sustava solarnih toplinskih kolektora te 3 sustava kotlovnica na bio masu. Programom povećanja energetske učinkovitosti povećanjem toplinske zaštite obuhvaćeno je 14 obiteljskih kuća, a na 7 zamjenom i ugradnjom vanjske stolarije. U sveukupnoj vrijednosti od 2,6 milijuna kuna, Fond je s 80%  sufinancirao prihvatljive troškove, dok je pored iznosa samih korisnika u sufinanciranju sudjelovala i Općina Brestovac s 2,5% ili 61 tisuću i 800 kuna Najznačajniji projekt koji se provodi je geodetska izmjera  u katastarskoj općini Jaguplije.

Izmjerom su obuhvaćena 994 hektara zemljišta i nekretnina u naseljima Jaguplije i Skenderovci, a u financiranju projekta vrijednog 2.463.995,oo kuna sudjeluju Državna geodetska uprava s 40% u iznosu od 985,5 tisuća kuna i Općina Brestovac sa 60% u iznosu od 1.478.373,oo kuna. Trajanje ovog zahtjevnog projekta predviđeno je kroz dvije i pol godine,  a ugovorom Državne geodetske uprave i Općine Brestovac radove su izvodili  GEO Grupa i Geodist iz Zagreba. Izmjerom želimo izradu potpuno nove katastarske i zemljišno-knjižne evidencije s cjelovitim rješenjem i usklađenim imovinsko-pravnim stanjem. Realizacija, vlasnicima, povećava mogućnost korištenja kao i  vrijednost zemljišta i nekretnina. U cilju brze realizacije, nakon operativne provedbe geodetske izmjere, Povjerenstvu za sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka, osigurali smo prostor za rad u obnovljenom Vatrogasnom i Društvenom domu u Jaguplijama, a zemljoposjednicima uštedu na troškovima putovanja, rekao je načelnik Mandić.

Tekst i snimak:Zdravko Tadić