×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 64
Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016 01:00

Općina Brestovac - za katastarsku izmjeru 2,5 milijuna kuna

Pri kraju je projekt katastarske i geodetske izmjere u katastarskoj općini Jaguplije, započet prije dvije godine, kaže načelnik Općine Brestovac, Zdravko Mandić:
-Izmjerom su obuhvaćena 994 hektara zemljišta i nekretnina u naseljima Jaguplije i Skenderovci, a u financiranju projekta vrijednog 2.463.995,oo kuna sudjeluju Državna geodetska uprava s 40% u iznosu od 985,5 tisuća kuna i Općina Brestovac sa 60% u iznosu od 1.478.373,oo kuna. Trajanje ovog zahtjevnog projekta predviđeno je kroz dvije i pol godine,  a ugovorom Državne geodetske uprave i Općine Brestovac radove su izvodili  GEO Grupa i Geodist iz Zagreba. Izmjerom želimo izradu potpuno nove katastarske i zemljišno-knjižne evidencije s cjelovitim rješenjem i usklađenim imovinsko-pravnim stanjem. Realizacija, vlasnicima, povećava mogućnost korištenja kao i  vrijednost zemljišta i nekretnina. U cilju brze realizacije, nakon operativne provedbe geodetske izmjere, Povjerenstvu za sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka, osigurali smo prostor za rad u obnovljenom Vatrogasnom i Društvenom domu u Jaguplijama, a zemljoposjednicima uštedu na troškovima putovanja, rekao je načelnik Mandić.
ZK sudac Snježana Polgar, zadovoljna je gotovo stopostotnim odazivom posjednika, pa se dnevno sastave 22 zemljišnoknjižna uloška. Budući da se radi o zahtjevnom poslu s oko 3 tisuće čestica, najave su da će cjelokupni posao biti završen za 4-5 mjeseci. Izmjerom je u Jaguplijama obuhvaćeno 619 hektara s 1.737 čestica i 400 zgrada, a u Skenderovcima 375 ha s 1.176 čestica i 289 objekata. Ono što je za posjednike najvažnije, sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka  je besplatno, bez pristojbi i biljega. Da se radi o zahtjevnom poslu govori i podatak da su na sastavljanju zemljišnoknjižnih uložaka, pored sutkinje Polgar radili i ovlašteni referenti Dubravka Petrović, Branko Ligenza i Vedran Kramberger.
 
Anto Antunović iz Jaguplija, kaže da u svakom polju ima dio zemljišta, a 25 jutara ukupne površine rasuto je  na 60-tak parcela. On i sinovi Mirko i Ivan bave se poljoprivredom, ponajviše uzgojem žitarica, no kaže da je bilo i parcela na kojima se  kombajn nije mogao okrenuti. Najvažnije mi je da se sada točno znaju međe, jer prije izmjere nijedna se međa nije poklapala. Još, kada bi došla komasacija, pa da se omogući okrupnjavanje. Rasparcelirano vam to izgleda ovako: posij nešto ovdje, nešto 2 kilometra dalje,povećavaš troškove proizvodnje,a još nisi siguran hoće li se uopće isplatiti.